Reklama
 
Blog | Jiří Karásek

BABIŠ V BASE? ZAPOMEŇME!

Slyšeli jsme od Babiše nesčetněkrát, že založil protikorupční hnutí. Už ale jaksi zapomíná dodat, že to udělal proto, že korupce sice jemu samotnému nejspíše pomohla k současnému majetku, ale notně zvyšovala náklady jeho lumpáren.

A tak šel, samozřejmě z donucení, do politiky, aby ke svým kšeftům žádné nenažrané prostředníky nepotřeboval. Korumpovat sám sebe by byla korupce na druhou a ta jaksi nedává smysl.

Korupci samozřejmě nevymýtil, ba naopak, povýšil ji na profesionální úroveň. To vše navíc propojeno s tvrdým klientelismem. Viz třeba rozsáhlá brněnská akce Stoka. Název „Profikorupční hnutí ANO“ proto velmi rychle zlidověl.

Špičku ledovce Babišovy představy o řízení státu jako firmy odhalil nedávno server Seznam Zprávy, když zveřejnil obsah Faltýnkových poznámek uniklých z jeho diáře. Že je Faltýnek Babišovou pravou rukou a možná i nohou, tím, bez něhož v ANO nejede žádný vlak, je všeobecně známo. Že je to ale ňouma, co si nechá ukrást i diář, tak to je docela novinka.

Tento nebetyčně arogantní tvor ale začal, zdá se, přerůstat Babišovi přes hlavu. Nicméně, jak ukazují jeho poznámky, a hlavně jejich rozšifrování Seznamem Zprávy, na klientelismus je Faltýnek v ANO jednička. Kde přitlačit na pilu, koho „vytěžit“, komu ukázat zdvižený prst, to je jeho parketa.

Babišovi se tak od roku 2013 podařilo prostřednictvím tohoto hanáckého šíbra prošpikovat státní správu dostatkem těch „správných“ lidí natolik, že jsou jeho kauzy kryty vždy hned z několika stran. A to až tak, že například samotné ministryni spravedlnosti by nevadilo, kdyby neoprávněně získané dotace pro Agrofert stát nevymáhal.

Jenže nic není zadarmo a Faltýnek je hodně drahá akvizice. Dokonce tak drahá, že si na vlně protikorupčního hnutí začal provozovat vlastní kšeftíky. No uznejte, to se šéfovi přece nemůže líbit. A tak se zčistajasna objevil Faltýnkův diář.

Před časem jsem se zúčastnil videokonference paní Alexandry Alvarové, špičkové odbornice na metody hybridní války, kterou proti nám vede Rusko, kde zazněla věta, že Rusko není stát v klasickém slova smyslu, ale že ho Putin změnil na mafiánskou strukturu, kde se bez souhlasu nejvyššího bosse nepohne ani stéblo trávy.

Tuto definici dnes můžeme klidně vztáhnout i na Českou republiku. Ve firmě rovněž rozhoduje jeden majitel, maximálně sbor majitelů. Změnit tedy „Řízení státu jako firmy“ za „Řízení státu jako mafie“, není zas tak od věci. K tomu ale musíte nahradit státní struktury těmi mafiánskými, což se Babišovi ve spolupráci s Faltýnkem náramně podařilo. Důkazy?

Vláda nepožádala EU o proplacení protiprávně získaných dotací Agrofertem. Proč? No, protože by je Agrofert musel vrátit. Takhle zůstane kauza na domácím písečku, budeme se ohánět našimi zákony, do kterých nám žádná EU nebude kecat a důvěřivým se vysvětlí, že tím pádem nic vracet netřeba. Babišovo vyjádření, že to není problém na straně firmy, ale státu, zaslouží ohromný potlesk. Tak sofistikovaný tunel nevyhloubil žádný z kmotrů ODS ani v době onoho pověstného Palerma, kterým se Babiš tak rád ohání.

Nebo: Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo je už léta takzvaně u ledu. Proč asi „státní orgány“ nekonají? No, protože capo di tutti capi by se zlobil, a to přece nikdo nechce.

Případ „DEZA nad Bečvou“ netřeba ani zmiňovat. Udělat ředitele své chemičky ministrem životního prostředí, to byl taky majstrštyk.

Je známo, že od mafie se neodchází jako od hasičů tím, že přestanete platit členské známky, nebo že podáte písemnou odhlášku členství. Od mafie se odchází jen v dřevěném futrálu nebo v plechové krabici. To ale u Faltýnka nehrozí. Ten se k odchodu určitě nechystá. Přece si dobrovolně nezařízne slepici snášející zlatá vejce.

Nevíme sice, kolik takových diářů ještě Faltýnek má a co je v nich psáno, Babiš to ale určitě ví naprosto přesně, tím si buďme jisti. A že tam je nepochybně i něco o něm, budiž bráno rovněž za stoprocentní.

„Státní správa“ prolezlá Babišovými lidmi mu nakonec zajistí beztrestnost, o tom není pochyb. A kdyby se náhodou našel nějaký odvážný Jánošík, který by chtěl nedejbože bohatému brát a chudým rozdávat, tak je tu (zatím) ještě pojistka na Hradě: Zlý, mstivý a vrtošivý stařec s alkoholem silně podlomeným zdravím, momentálně ve funkci prezidenta, kterému je osud země naprosto lhostejný, věnuje bossovi svobodu abolicí. Na to bych si klidně vsadil.

Takže pokud snad někdy nějaký ten Jánošík zatáhne sítě, uvíznou v nich jen malé rybky, pokud vůbec nějaké. Mřenky, které nám budou předhozeny k obědu, a nám nezbude nic jiného, než se tvářit, že nás dostatečně zasytily.

Boss totiž nikoho z těch, co mu kazí jeho svaté tažení proti korupci, nezná. Švachulu mu tam schválně dosadila zkorumpovaná ODS, Faltýnkův syn nemá, kromě otce, s ANO nic společného a Faltýnek senior ke svým jednáním neměl od bosse žádný mandát, takže Babiš o nich pranic neví. Koneckonců Faltýnek je zvyklý brát si mandáty sám, kdy se mu zlíbí.

A závěr? „Hnutí jsem postavil na transparentnosti a principech boje proti korupci a v případě, že by je kdokoliv porušil, nemáme dál co řešit a musí odejít. A je jedno, jak se jmenuje nebo na jaké je pozici“, Andrej Babiš.

Bububu!

Reklama