Reklama
 
Blog | Jiří Karásek

BABIŠOVY KAUZY JAKO KOUŘOVÁ CLONA?

Zdálo se, že do konce roku se už nenaskytne důvod ke komentování politiky, ale jak se říká, furt se něco děje. V poslední době se děje Čína v Česku. Od varování BIS o zvyšování čínského vlivu u nás, až po pochybné financování mediálního obrazu Číny firmou PPF Petra Kellnera.

Pokusme se celé to číňanské hemžení dát do kontextu s kauzami našeho Slunce nejjasnějšího, Spasitele jediného, filantropa a zachránce Česka, Andreje Babiše. Zdá se totiž, že v pozadí za jeho kauzami, které probíhají na úrovni řekněme České národní ligy, se odehrává něco, co by se dalo nazvat Ligou mistrů.

Dosud se tu mediálně nejvíce řeší Čapí hnízdo, neoprávněné dotace a STB. Nejspíše podvodně vydané dluhopisy zatím poněkud ustoupily do pozadí. A přitom tu jak Černá ruka řádí čínské a ruské vlivové skupiny. Teprve v posledních dnech se dovídáme střípky informací o rozsahu jejich operací. Jednomu z toho až naskakuje husí kůže.

Slouží tedy Babišovy kauzy účastníkům této nadnárodní hry jako kouřová clona? Nejspíš ano. Tento náš „krajský přebor“ je velmi dobrým mediálním krytím pro hráče trochu jiného kalibru než je on. A přiznejme si hned, že jsou to věci, na které náš Neposkvrněný nemá. Ani mentálně, ani finančně.

O co jde? Babiš se svými metodami intrik, lží a korupce ustrnul v devadesátých letech, která ho zplodila. V nynějším dění jde ale o víc. Už nejsou ve hře jen nějaké kabelky pro premiérovu konkubínu, sosání dotací ze státního rozpočtu nebo nepřátelská převzetí privatizovaných bývalých socialistických podniků. Jde o politický vliv, který přesahuje naše hranice a zřejmě i mozkovou kapacitu Největšího. Na tohle jeho složky asi stačit nebudou.

Těžko říct, zda je natolik naivní, hloupý nebo zastrašený, ale nepamatuji si, že by se on osobně k věcem vlivu cizích zemí nějak výrazně vyjádřil. Možná je to tím, že protivníkem mu je finanční impérium Petra Kellnera s klanem Klausů a jejich přisluhovači v zádech.

Babiš má s Kellnerem zjevně uzavřenu nepsanou dohodu o neútočení. Tento křehký mír je, zdá se, v poslední době ale lehce narušen. Kellner se dostal do zorného úhlu novinářů a zřejmě i tajných služeb a pokud se bude cítit ohrožen, hádám, že se na nějakého krajského přeborníka Babišova typu moc ohlížet nebude. Jeho nákup televize Nova leccos naznačuje.

Samozřejmě, že o peníze jde vždycky až na prvním místě, ale v současné době jde hlavně o politický vliv, jak už bylo řečeno. Tedy koneckonců vlastně zase o peníze. Je objektivně prokázáno (viz výroční zpráva BIS), že Číňané vyvíjejí značnou aktivitu, aby mohli prostřednictvím rezidentů Kellnerova nebo třeba Zemanova typu přes nás prosadit svůj vliv v Evropě. Stejně tak Rusové. Hybridní válku proti nám vedou obě autoritářské země stejnou, jen poněkud jinými prostředky. Rusové se pokoušejí rozdělením společnosti vyvolávat nestabilitu, zatímco Číňané na to jdou přes nákup mozků.

Tuto taktiku a její projevy se podařilo rozkrýt reportérům serveru Aktuálně.cz a je to velmi „výživné“ čtení. Úlohu jednotlivých aktérů také dobře vysvětlil v rozhovoru pro televizi DVTV i autor této analýzy, Lukáš Valášek. Je přímo úděsné číst, kdo všechno z našich politiků, ať už z ODS nebo třeba z ČSSD, se propůjčil k účasti na této špinavé hře. Už to, že jsou to především členové těchto dvou stran svědčí o tom, že celá věc se opírá o „morálku“ opoziční smlouvy. Tenkrát byl ten odporný základ položen a trvá to dodnes. A jen pro pořádek si připomeňme, že otci zakladateli tohoto marastu jsou Václav Klaus a Miloš Zeman.

Když to čte a slyší běžný občan, musí si nutně položit otázku: Co nás asi čeká? Budou se tu ruští a čínští špioni a naši kolaboranti beztrestně promenádovat a my budeme ohýbat hřbety a ještě jim za to děkovat? Nebo jsme natolik sebevědomá a suverénní země, že se tomu budeme umět účinně bránit? Rád bych věřil, že správně je za B. Jen to bude chtít trochu více odvahy při pojmenovávání tohoto nebezpečí a při provádění rázných kroků k nápravě. Snad se toto přání v nadcházejícím roce 2020 podaří naplnit.

Ovšem Andrej Babiš se svojí úlohou užitečného idiota určitě není tím, kdo by v sobě tuto odvahu našel. Vždyť on, aby se nemusel setkat se svými odpůrci, i květiny na pietní místo chodí pokládat raději v noci.

Reklama