Reklama
 
Blog | Jiří Karásek

BUDE NÁS ČESKÁ TELEVIZE KRMIT TOASTOVÝM CHLEBEM Z PENAMU?

V posledních dnech jsme svědky frontálního útoku na nezávislost České televize. Napomohla tomu volba tří nových členů Rady České televize Poslaneckou Sněmovnou a následné jednání Rady o zprávě o hospodaření ČT a výši odměny pro generálního ředitele.

Motají se kolem toho velmi podivné figurky. Z oněch tří nových členů Rady je nepochybně největší mediální zájem o ing. Lipovskou. Ta naprosto nepokrytě demonstruje, kdo a proč ji do této funkce instaloval. Hradní proruskou a pročínskou klaku tu zastoupila Česká biskupská konference v čele kardinálem Dukou, minulým disidentem a současným kolaborantem s estébácko proruskou mafií. Smutný životní příběh.

Hana Lipovská, křehká bytost s tváří a výrazem neposkvrněné panny, kterou ještě nedávno znal málokdo, se jednou vozí hradní limuzínou, jindy se radí v kavárně s hradním hlásným troubou Ovčáčkem, nebo se nechá odvézt z jednání paní Bobošíkovou, známou to věčnou a věčně neúspěšnou kandidátkou na jakékoliv koryto, které se nabídne. Ta si Lipovskou vodí doslova jak marionetu. Vskutku potupná role prý inteligentní inženýrky ekonomie.

Druhým exemplářem je céčkový „chtělbychbýtmoderátor“ Veselý, který si jako pseudonym zvolil přezdívku jednoho z nejodpornějších kolaborantů, jakého kdy český mediální svět nosil. Člověk, který nejraději poslouchá sám sebe a byl by schopen na objednávku před kamerou možná i masturbovat, jen aby byl „lidový“.

No, a ten třetí vzadu, Pavel Matocha, novinář, píšící do Babišových Lidových novin? Nevýrazný, unylý týpek, ochotný říct a udělat, co mu kdo poručí. Aspoň tak se zatím projevuje. To jsou ty správné kombinace vlastností pro prosazování „našich“ zájmů. A to se hned po měsíci členství v Radě stal jedním ze tří místopředsedů. Gratulujeme, tomu se říká raketová kariéra!

To, jak budou jednání s účastí těchto loutek vypadat, naznačilo poslední zasedání. Lipovská už po měsíci od zvolení do Rady ví naprosto přesně, že ředitel Dvořák si nezaslouží žádné bonusy k platu, protože sledovanost ČT byla, světe, zboř se!, o jednu setinu procenta nižší, než podle plánu měla být.

Taky jí vadil pořad o Lidicích v Reportérech ČT, kde byla, světe, div se!, angažovaná její řídící důstojnice Bobošíková. A to i přesto, že Marek Wollner celou věc dopodrobna vysvětlil v obsáhlém komentáři.

Malicherné bazírování na slůvku „deficitní rozpočet“ už bylo jen třešničkou na dortu. A přitom finanční ředitel tuto věc na Radě několikrát vysvětloval. Ekonomce! Prostě jela přesně podle zadání svých loutkovodičů.

Proč asi tohle všechno? Jelikož je hospodaření ČT ze zákona zatím, díky Bohu, závislé na koncesionářských poplatcích, a nikoli na státním rozpočtu, tak vládnoucí, ale ani ty nevládnoucí partaje, nemohou mít na její chod vliv. A to vadí. A moc! Z titulu své veřejnoprávnosti se může ČT některými pořady zarývat pod jinak hroší kůži politiků, a světe, zboř se!, oni s tím nemohou nic dělat. Tedy mohli by, kdyby měli Radu tak říkajíc pod palcem a jejím prostřednictvím by mohli na ČT a jejího ředitele vytvářet patřičné tlaky, případně si do vedoucích funkcí dosadit svoje pimprlata.

A tak salámovou metodou postupného obsazování Rady svými bílými koňmi, jinak tedy spíš užitečnými idioty, se snaží tento status quo změnit. V roce  2001 se to nepovedlo, pojďme to tedy zkusit teď a postupně.

Je dobré nezapomenout, že oni tři noví radní jsou koně z tzv. Berkovcova seznamu, tedy z pamfletu, který poslanec Stanislav Berkovec nechal rozšířit mezi poslance ANO, aby věděli kdo je ten správný kandidát a koho je třeba takzvaně zaříznout. A? Povedlo se! Poslanci ANO s největší pravděpodobností volili jako jeden… Babiš. Bravo, Stando!

Pokud se zamyslíme nad hospodařením ČT z pohledu 135 korun koncesionářského poplatku, zasloužilo by vedení Televize místo neustálého okopávání spíš metál. Tento poplatek se od roku 2008 nezměnil a následkem inflace tak ztratil na své hodnotě skoro 20%. Po očekávané ekonomické recesi, která je za dveřmi, bude ten sešup ještě mnohem strmější.

Často slýcháváme demagogie typu, že ČT si dělá nárok na ten jedině správný názor, že je nevyvážená, že je tam moc Kalouska, Mináře a kdoví koho ještě. Dokonce jsem slyšel, že StarDance nám vymývá mozky. Tak jo. Pro mě je tam ale například moc Filipů, Luzarů, Bžochů a jiných Babišů. A vyváženost? Tu v pohodě dodává Jílková svým nevkusným a divákovi naprosto neužitečným pekelnickým vyřváváním v Máte slovo.

Každý má právo na svůj pohled, ale když budoucí (teď už současná) radní řekne, že nechápe účel veřejnoprávní televize, protože její funkci by zvládly i soukromé kanály, tak je buď hloupá nebo navedená. A pokud někdo potřebuje televizi k tomu, aby si vytvořil názor na svět, tak buď neumí filtrovat informace, nebo je jeho světonázor natolik zúžený, že odmítá pojmout jakékoliv jiné skutečnosti, než ty, které mu konvenují, tak ani zrušení všech televizí světa by mu nebylo nic platné.

No, a pak jsou tu ještě ti nešťastní politici, které prý televize nezve do svých pořadů. Skutečnost je ale taková, že když jsou pozvaní, odmítnou jít do přímé konfrontace nebo, když už se dostaví, plácají nesmysly a jsou tak akorát k smíchu.

Za devět měsíců končí mandát v Radě dalším čtyřem nebo pěti členům. Vzhledem k obsazení Poslanecké sněmovny Babišovou mafií, komunisty a nácky, je jasné, kdo přijde místo nich. Zase další Lipovské a Veselí. Dávám nezávislé České televizi rok, maximálně rok a půl.

Myslím, že boj o to, aby k tomu nedošlo je přesně ta parketa, po které by se měly pohybovat občanské iniciativy typu Milion chvilek pro demokracii a měly by sílícím tlakem na politiky zabránit tomu, aby se nemohlo naplnit heslo: Koho chleba jíš, toho televizní píseň zpívej.

Jinak skončíme u toho, že nás televize bude krmit toastovým chlebem z Penamu.

Reklama