Reklama
 
Blog | Jiří Karásek

CHCÍPL JENOM PES?

Poslancům SPD se včera podařilo vetem oddálit projednávání novely pandemického zákona. Stalo se tak v době extrémního nárůstu pozitivních nálezů koronaviru v populaci. Hnutí SPD tak zablokovalo vládě možnost zákonně prosadit některá účinná protiepidemická opatření.

Asi se jim líbila praxe Babišovy vlády, která si gangsterským způsobem prosazovala, co se jí zlíbilo bez ohledu na to, co jí dovoloval zákon. Soud sice mnohá z těch opatření později zrušil jako nezákonná, což už ale bylo obvykle pozdě. Tyto mafiánské praktiky zjevně nehodlá nová vláda provozovat, nicméně SPD by zřejmě náramně vyhovovaly. „Chorošaja rabota, tavaryšči“, ozvalo se nepochybně odkudsi z východu.

Poslanec Tomio Okamura, takto spolumajitel obskurního nacistického spolku ohánějícího se přímou demokracií, v té souvislost plamenně  hovořil o potlačování svobody a práv občanů. Ano, je to ten samý Okamura, který vás na sociálních sítích přímo demokraticky zablokuje za sebemenší projev odlišného názoru.

Stejná hesla jako Okamura ve Sněmovně, vyřvávalo ten den před Úřadem vlády asi tři sta příznivců předčasné dobrovolné kremace, kteří si podle všeho představují lidská práva jako právo běhat po světě a roznášet beztrestně smrtelnou nákazu. To, že si s sebou přitáhli maketu šibenice, na kterou prý budou někoho věšet, je už jen dokreslení jejich tunelového vidění světa.

Že policie tuto odpornost jen monitorovala a, slovy své mluvčí, neshledala v tom porušení zákona, je sice na pováženou, ale zřejmě se tak chovala proto, že podobnou provokaci nechala kdysi bez povšimnutí i na jiné demonstraci.

Co je ale daleko více zarážející, je nečinnost ramena spravedlnosti při mávání replikou střelné zbraně na stejné demonstraci a míření na budovu vlády a novináře. Byla to sice dětská hračka, ale zkuste si s podobnou hračkou jít do banky „vybrat“ peníze. V lepším případě skončíte tváří na podlaze, v tom horším vás vynesou nohama napřed. Tento hnus byl také policií pouze „monitorován“.

Parta, která tento protest svolala, si říká „Chcípl pes“. Zdá se ale, že v tomto případě chcípl zdravý rozum a možná i zákon.

Reklama