Reklama
 
Blog | Jiří Karásek

FAŠISTI A NACISTI

Je všeobecně známo, že Vladimír Putin zakrývá ruskou agresi vůči suverénní Ukrajině prohlášeními o její denacifikaci. Ruská propaganda a s ní i naše rusofilní pátá kolona už dlouho mluví o „ukrofašistech“, fašistické Ukrajině a podobně. Přitom iniciační Putinův projev  nebyl ničím jiným, než snůškou nacisticko – fašistických frází. Zároveň existují desítky důkazů o tom, jak se ruská vojska chovají na dobytém území. Mučení, vraždy a znásilňování jsou na denním pořádku. Nacistický Wehrmacht i SS by se červenaly studem.

Je až neuvěřitelné, jak takováto rétorika zabírá na lůzu. Naposledy tuto ruskou taktiku převzal a nazval fašisty a nacisty své odpůrce Andrej Babiš na jednom ze svých cirkusových vystoupení s karavanem, která pořádá na návsích a náměstích českých vesnic a měst.

Pro úplnost si připomeňme i nedávné prohlášení z Bělehradu, že Srbsko bude muset denacifikovat Balkán.

Babiš pořádá své turné hlavně proto, aby byl zvolen prezidentem a tím byl nepostižitelný za svoje dřívější kriminální kauzy a nedostal se tak do vězení. Je pro to ochoten udělat cokoliv, klidně i rozeštvávat lidi proti sobě řečmi o fašistech a nacistech. Je mu úplně jedno, že se kvůli tomu rozpadají bývalá přátelství, někde i rodiny. (Omlouvám se, zdroj neuvedu, je to zkušenost z mého bezprostředního okolí).

Toxicita takového přístupu k politické práci je znásobena skutečností, že mu u toho asistuje PČR, provokující a zadržující především jeho odpůrce, jakkoli je zdokumentováno, že agresory jsou ve většině případů jeho příznivci z řad seniorů. Zatím jen vyhrožují, podkopávají invalidním lidem (pardon, nacistům) hole a posílají je „do futrálu“.

Reportáž z několika míst v jižních Čechách si lze přečíst zde. A komu by to nestačilo, nechť si otevře videa a zaposlouchá se do rétoriky fanatických Babišových příznivců. Běžnému „fašistovi a nacistovi“ z toho jde mráz po zádech.

Pro pořádek si uveďme definice nacismu a fašismu.

Nejvíce zaujme, že „Nacismus vznikl spojením koncepce fašistického státu (zahrnující vůdcovský princip) a rasistických teorií o nadřazenosti…“ Přesně toto dnes vidíme v Rusku a jako pokus změnit v něco podobného Českou republiku i u Babiše (vůdcovský princip v ANO a nadřazenost cáká z vyjádření Babišových příznivců o Ukrajincích, případně o těch „co nic nedokázali“). Spojení státu s ANO zase prokazují policisté šikanující Babišovy odpůrce.

Fašismus ještě precizněji zvýrazňuje vůdcovský princip, opět ve spojení s nacionalismem a silnou ekonomickou rolí státu („Nedělají nic pro naše lidi!“), chápaného korporativisticky, rozuměj Agrofertisticky.

Naskýtá se proto otázka: Kdo se tady chová jako nacista a fašista? Lidé, kteří využívají svého demokratického práva k odporu proti lžím a pomluvám, nebo oligarcha rozeštvávající občany řečmi o fašistech a nacistech? Osobně nemám s odpovědí problém.

Tato stať budiž zároveň odpovědí Babišovu pohůnkovi Kolovratníkovi na jeho stupidní dotaz na Twitteru: Hnutí ANO není jen extremistické, ono má všechny známky nacisticko-fašistického uskupení, pane poslanče. A to vše v mafiánském hávu.

Reklama