Reklama
 
Blog | Jiří Karásek

HEIL DUKA!

Hned ze startu se přiznám, že k napsání tohoto blogu mě přivedl jeden vtipný tvít pana Petra Kukala.

Nebylo by nic divného, kdyby se pozdrav z nadpisu, spolu se zdviženou pravicí, musel napříště používat při setkání katolických věřících.

Favoritka České biskupské konference v Radě ČT Lipovská totiž kandiduje v parlamentních volbách za nacisticko-populistický Volný blok spolu s Vandasovou neonacistickou DSSS.

Připomeňme si, že jedna Dělnická strana (DS), založená Vandasem, byla v roce 2010 zrušena soudním rozhodnutím, protože „…představovala bezprostřední riziko ohrožení demokracie, jelikož byla ideově navázána na nacionální socialismus a neonacismus a podporovala násilí“.

Načež tento nácek neváhal a rázem si založil novou stranu, tentokrát se dvěma S navíc. Asociace s protektorátní organizací, která také měla ve zkratce dvě S, není náhodná vzhledem k ideologii, kterou nyní, ač méně okatě, Vandasovci hlásají.

A to není jediný hnědý flek na Dukově mitře. Za jiné pochybné nacionalistické uskupení, Okamurovu SPD, před kterým si slušný člověk také musí tak akorát odplivnout, kandiduje dokonce pracovník pražského Arcibiskupství Josef Nerušil.

Biskupové k těmto nominacím mlčí a tím se zjevně hlásí k myšlenkám neonacismu. Říká se tomu také klerofašismus. Ten se ovšem v minulosti ukázal jako velmi nebezpečný. Není sice jasné, co tomu říkají běžní věřící, ale pokud o tom ještě nepřemýšleli, měli by urychleně začít.

Dukovi, dříve bojovníkovi proti komunistické totalitě, asi přestala demokracie chutnat, a tak se hlásí k tomu, co je církvi bližší, k autoritářským až diktátorským ideologiím.

Děkujme Bohu, že u nás není, zásluhou oné čtyřicetileté komunistické totality, příliš mnoho věřících. Pokud by byly kostely každou neděli plné, už teď by nepochybně pochodovaly ulicemi českých, moravských a slezských měst hajlující kohorty s hořícími kříži.

Takto snad primas český jen přispěl k všeobecně rozšířenému názoru o zbytečnosti církve. Zda správnému, nebo ne, ponechme na laskavém posouzení čtenáře.

Je ovšem potřeba vyzvat kněží a věřící, kteří s oficiálními nacionalisticko-fašistickými postoji vedení církve nesouzní, aby se hlasitě ozývali, než dojde k velkému průšvihu.

Dukova klika má zřejmě momentálně v církvi převahu, takže distancování se od těchto myšlenek bude velmi bolestný coming out.

Reklama