Reklama
 
Blog | Jiří Karásek

KE KOMU VLASTNĚ PROMLOUVAJÍ?

Říká se, že člověk si zvykne i na facku místo snídaně. Nevím, co je na tom pravdy, neměl jsem to štěstí to vyzkoušet. Co vím ale naprosto jistě je, že jsou v životě věci, na které si zvyknout nesmíme, jinak nás semelou na kaši. Jednou z takových věcí je stále více se rozšiřující obliba politiků ve lžích a podvodech. Nemělo by nám být jedno, že se pomocí lží dostali do nejvyšších funcí lidé bez skurpulí a morálky. A ano, lež budu nazývat lží, nikoliv nepravdou a podvod je podvod, nikoliv pochybení.

Podívejme se na poslední vyjádření našich dvou nejvyšších představitelů. Andrej Babiš prohlásil v souvislosti s auditem EU ve věci jeho střetu zájmů, že EU pro něho není autoritou, která by měla posuzovat zákony ČR. Lež jako věž! Naše a evropské zákony musejí být v souladu. Auditní zpráva je podle něj jen předběžná, přitom mluvčí Evropské komise jasně řekl, že se jedná o konečnou verzi.

Pár dnů předtím nařkl předsedu České lékařské komory MUDr. Kubka. že si koupil dům za 155 milionů korun. Je to lež, neboť ten dům koupila ČLK. V Babišových vyjádřeních se dost obtížně hledá něco, co by bez přemýšlení mohl člověk uznat jako pravdu. Lež o tom, že demonstranti na Letné byli placeni, se dostala i k soudu. Babiš prohrál, ale bude tuto pomluvu hájit až do roztrhání těl obhájců. Svoje by na to neposkytl, má na to lidi.

Stejně tak je na tom Miloš Zeman. Prezident republiky klidně osočí vlastní zemi z výroby nervově paralytické bojové látky použité k otravě dvojitého ruského agenta ve Velké Británii a když se prokáže, že lhal, nemá ani tolik slušnosti, aby se omluvil. Kauza s Peroutkovým článkem vlevo dole je už několik let probírána českými soudy a přitom by také stačila jen slušná omluva.

Pokud bychom se podívali do ciziny, tak posledním výronem nehorázných lží a dokonce i útoků na evropské státy se proslavil vbrzku ikonickým proslovem v ruské státní televizi Valdimir Žirinovskij, kde interpretoval komunisty překroucené a tisíckrát vyvrácené lži o výsledcích druhé světové války. Pokud Rusům takový styl vyhovuje, je to jejich věc. Obelhávání občanů je zřejmě součástí jejich zvrhlé politické kultury. Pro nás by to mělo být varováním.

Naskýtá se otázka, proč to politici dělají. Proč zaplevelují veřejný prostor lžemi a pomluvami? Před volbami je to jednoznačně účelová záležitost na očernění oponentů. Samozřejmě, že neomluvitelná. Proč ale mají zapotřebí v tom pokračovat i po volbách?

Začnu tentokrát Milošem Zemanem. O tom je už notoricky známo, že hnacím motorem jeho života je touha po odplatě všem, kdo se mu kdy postavili do cesty. Má to hluboké kořeny asi už v jeho dětství, které zřejmě nebylo úplně harmonické. U vědomí toho, že jeho současná politická mise je poslední a výš už se nelze dostat, je mu všechno naprosto lhostejné. A to až do té míry, že klidně jde proti zájmům své země, jíž je, jak kdysi napsal, „vůdcem“. Psychopat vidící jen sám sebe, jak dupe okovanou botou po svých odpůrcích. Ten nehovoří k nikomu, maximálně tak sám k sobě. Ale je stále dostatek těch, kteří si namlouvají, že jeho slova jsou určena jim a ryčí při nich blahem.

U Babiše se jedná naopak o naprosto promyšlené účelové lhaní. Člověk, který v životě nic jiného než lež, přetvářku a podvod nepoznal, (viz J. Kmenta: Boss Babiš) ani neví, co je pravda a co lež. Pravda je prostě to, co se mu právě hodí, i kdyby to nakrásně byla ta největší hloupost. Říká zásadně jen to, co chce jeho voličský elektorát slyšet. Má na to armádu poradců, kteří za velké peníze připraví jakoukoliv habaďůru, jen aby volič výskal radostí nad tím, jaký je ten jeho guru génius. Dělá to zas a jen pro svůj prospěch. Příznačné je, že po vyslovení jakékoliv takové lži se tímto „argumentem“ rozvibrují sociální sítě a diskuse ve firemních médiích.

Výsledky jsou sice podobné těm Zemanovým, pohnutky jsou ale poněkud jiné. Zatímco prezidentovi je, jak již řečeno, všechno putna, Babiš naopak chce, aby byl za toho hodného strýčka, který všechno zařídí a o všechny se postará. „Jsme tu pro všechny“, zněla koneckonců jedna z jeho předvolebních proklamací. Zatím mu tedy všechno asi tak jedno není.

Poslední události s auditem EU o Babišově (nepochybném) střetu zájmů, ale hrozí, že pro udržení moci a majetku mu lhostejní začneme být. Pak na Unii nasměruje lži a pomluvy trochu jiného kalibru, než „To pro mě není žádná autorita“, a je reálné nebezpečí, že díky tomu vyvolá ve společnosti ještě větší odpor vůči tomuto „zlu“. Získat na svoji stranu voliče Miloše Zemana, kterážto množina se s těmi jeho částečně, ale nikoliv úplně překrývá, bude pro jeho lžiPR agenturu hračka.

To by byla dost vážná situace, která by neměla být lhostejná zase nám ostatním.

Reklama