Reklama
 
Blog | Jiří Karásek

VŠICHNI SE MUSÍME ROZVOLNIT, ANEB JAK ZPOLITIZOVAT EPIDEMII

S pomalu odeznívající první vlnou pandemie čínského zápalu plic vyhřezávají na povrch stále zřetelněji záměry politiků, především těch u koryt, vytlouct ze situace co nejvíce politických bodů.

Babišovo „vládnutí“ je sice nikdy nekončící volební kampaň a díky svým nohsledům a prachům je stále „nejlepší“. A to i kdyby to vykřikoval, stojíc na hromadě rakví s oběťmi nákazy. Ale taková příležitost se zadarmo zviditelnit, se mu už možná nikdy nenaskytne.

Zatímco Zemanovi, zalezlému do pyžama kdesi v Lánech, stačí ke spokojenosti občasné plivnutí páchnoucí jedovaté sliny na oponenty. Třeba tím, že půl roku dopředu vyhlásí udělení státního vyznamenání řediteli nemocnice „vykopnutému“ na místo náměstka ministra, trpícího stejně jako on přítulností k čínské pandě.

Nejspíš to bude za zdárné provedení vojenského cvičení s názvem „Nácvik přidušení demokracie v ČR dle zadání sovětských poradců pod záminkou protiepidemiologických opatření“. Ostatně onen náměstek bez prověrky disponuje kromě profesorského titulu i letitou praxí v podobných manévrech jako plukovník komunistické ČSLA.*

Neméně závažné je ale i rozdělení společnosti uměle vytvářeným strachem. Zdůrazňuji, že v žádném případě nezlehčuji nebezpečí, které přináší čínský virus, jen si dovoluji pochybovat o úměrnosti restrikcí, které vláda nařídila. Na druhou stranu, stačí se projít městem a vidíme, jak „vážně“ je občané berou. Proč taky, když vládní kankán s názvem „Co bylo včera, dnes už neplatí“ je více kabaretem k smíchu, než seriozním vládnutím? Možná je to spíš k pláči.

A jako vždy jsme se dostali do fáze, kdy má každý ten jedině správný „odborný“ názor na věc. Ukazuje se to například v reakcích na různá prohlášení odborníků, kteří problematice opravdu rozumí, setkávají se s ní denně v praxi a jejich argumenty by tudíž měly nějakou váhu mít. Ne, pane Okamuro, řeč není o vás, ani o vás, pane Klausi ml. A o vás, pane Babiši, už vůbec ne.

Jeden takový rozhovor s odborníkem je zde. Závažnější, než článek sám, jsou ale reakce pod ním. Lidé opravdu nehodlají poslouchat jiný, než ten svůj názor. A z toho už lze vytřískat nějaký politický kapitál, jéje! Stačí jim ten jejich názor jen potvrdit.

Jiným, neméně závažným způsobem politizace zdravotního problému, je to, co se děje tak říkajíc pod rouškou epidemie, na pozadí atmosféry všeobecného zděšení. Ať už se jedná o čínský tlak na ohýbání páteří nebo ruské výhrůžky politikům, či aktivace obskurních pátých kolon (zde): „Lidé jsou vyplašení z čínské chřipky, tak my si tu můžeme v klidu rejdit“. Pokusme se domyslet, co asi bude dál.

Pokud se jedná o virus, tak zřejmě nic zvláštního. Bude tu stále s námi a nepochybně se s ním ještě mnoho z nás seznámí. Možná někdo vyvine účinnou vakcínu a dobře na tom vydělá a možná i zarytí, ale vystresovaní antivakcinátoři vyměknou a nechají se naočkovat. Nemocnice zase začnou v běžném režimu léčit i jiné nemoci a život i smrt půjdou dále svou cestou.

Pokud jde o společnost, pak následky také nemusejí být žádnou selankou. Najednou třeba zjistíme, že naším největším přítelem na věčné časy je opět Sovětský Svaz, tedy spíše jeho metastáza s názvem putinovské Rusko, a že nás nade vše miluje i čínský lid, žijící v nekonečném blahobytu totalitního zřízení.

EU se od nás odvrátí, pokud to už neudělala, Rus si nás dostavbou Dukovan k sobě přiková uranovým vazalstvím (z našeho uranu), tak jako Maďary a komunisti ze všech stran tomu budou tleskat a děkovat vrahům (zde a zde). A my ostatní budeme děkovat Bohu, že zásoby jáchymovského uranu jsou již vytěženy a lágry zrušeny.

Že jsem zase depresivní? No dobrá, pokusím se to vylepšit: Noste roušky, používejte desinfekci, choďte na dva metry od sebe, nedotýkejte se madel, ani klik, ani drátů spadlých na zem a nestresujte se zprávami o čínské chřipce. V klidu očekávejte příchod druhé vlny epidemie nebo vynálezu vakcíny a těšte se z každého dne svobody. A věřte, slunce vyjde i zítra, to je jistota.

Přeji všem příjemné rozvolňování.

P. S.: Už jste si zabukovali místo v kempu na Mácháči? Ne? Tak na co čekáte? Vy nevíte, že doporučení vlády se musí dodržovat? Na odborářskou rekreaci ROH Agrofertu se stejně nedostanete, tam pojedou jen vybraní soudruzi. Tak šup, šup!

* Byl jsem upozorněn, že člověk, o kterém je řeč nemohl být plukovníkem u ČSLA,  protože byl příliš mladý. Je to pravděpodobné, ale nemám si to jak ověřit. I tak děkuji za upozornění.

Reklama