Reklama
 
Blog | Jiří Karásek

PĚT MINUT SLÁVY POSLANCE VOLNÉHO

Poslanec Volný měl včera ve Sněmovně nejlepší projev, jaký jsme od něho kdy slyšeli. Pět minut mlčel, za což sklidil i potlesk. A protože nedodržel určený čas a nehodlal se svým poutavým vystoupením skončit, musel být ze sálu vyveden policií.

Kamery byly bohužel vypnuty, takže nelze posoudit, kolik rozdal flákanců a kolik jich naopak obdržel. Víme jen, že při zásahu poškodil řečnický pultík a mikrofon. Ovšem proti škodám, které páchá svými bludy v myslích svých dezorientovaných příznivců, je tato naprosto zanedbatelná.

Úsměvné na celé věci pak bylo vyjádření vedoucího schůze, poslance Vondráčka o tom, že řečniště je uzpůsobeno k tomu, aby se s úctou oslovovali kolegové a kolegyně. ANO, pronesl to ten Vondráček, který ve sněmovně s úctou křepčil s kytarou na stole. A představte si, ani se při těch slovech nezačervenal. (Tedy pokud lze posoudit z té části obličeje, kterou mu nezakrývala rouška.)

Volný si užil svých pět minut uboze trapné slávy, načež vystoupil s plamenným projevem před několika stovkami svých pomýlených příznivců, které nabádal k podvodům s opatřováním si certifikátů o očkování nebo testování. On sám se prý kvůli volbám v případě potřeby testovat nechá. Zkrátka takový rovný a zásadový přístup. Člověk by předpokládal, že ho antivaxeři vypískají, ale nestalo se.

Tento šiřitel konspiračních teorií a hoaxů, kterého chce policie vyšetřovat pro šíření poplašné zprávy, tím ale dostává v médiích nekonečně více prostoru, než by zasloužil.

Jeho aktivity ovšem mají svou logiku. Volby se blíží a další primitiv na kandidátce jakékoliv strany by už byl navíc. Podle průzkumů ani on, ani jeho Volný blok nemá šanci se do příští sněmovny dostat, a pak už po něm snad žádný hlídací pes demokracie ani neštěkne.

Tak ještě musí stihnout, co se dá.

Reklama