Reklama
 
Blog | Jiří Karásek

PODPORUJME HYENY, JSOU UŽITEČNÉ

Toto není pokračování skvělého blogu Igora Adamoviče, ale jen zamyšlení nad posledním slovem v jeho článku.

Hyeny, jak známo, jsou velmi užitečná zvířata. V přírodě mají funkci jakési úklidové služby. Likvidují nepořádek po nezřízených hostinách predátorů tím, že odstraňují zbytky mršin, které se už šelmám nehodí. Hyeny ohlodané kosti dojídají, a tím udržují čisté a zdravé prostředí.

Hostinám ještě obvykle asistují supi, kteří se radují nad osudem nešťastné oběti a, obrazně řečeno, tleskají predátorům za jejich práci s vidinou nějakého toho drobku, který jim tito laskavě přenechají.

Zemanovo přirovnání novinářů k hyenám je tedy na místě. I jejich úkolem je čistit prostor po opulentních hodech papalášů. Myslí se tím ale ti skuteční, nezávislí novináři, nikoli servilní figurky s ohnutým hřbetem v jakémsi žoldu.

Hyeny krouží kolem predátorů a čekají, až se „vrchnost“ na kořisti vyřádí a pak se vrhnou na zbytky. Hodujícím to není po chuti a neodbytné uklízeče odhánějí. Nejraději by jim nasadili náhubky a klapky na oči. A čím víc se jim to daří, tím více supů krouží a tleská.

Mírný rozdíl oproti hyenám je v tom, že novináři  by měli zasáhnout ještě předtím, než zběsilá smečka kořist nadobro rozcupuje, což se ne vždy daří. Každopádně to obvykle dopadne tak, že hyeny i novináři si vždy přijdou na své. A tak to má být.

Rovnováha musí být ve svobodném světě zachována, ať jsou šelmy jakkoli bezohledné. I žurnalisté, jako ty hyeny, mají kroužit kolem nenažraných politiků, sbírat kousky po jejich opulentních žranicích a čistit tak veřejný prostor. Ty sesbírané kusy zdevastované společnosti musejí ale nejdříve vystavit na odiv všem, aby byla vidět bezohlednost a drzost predátorů.

A ještě jedno přirovnání k přírodní říši se po včerejšku nabízí. Existuje zvíře, které je obzvlášť odporné svým zápachem. Útočí obvykle pod rouškou tmy, nečekaně a ze zálohy. Jmenuje se skunk smrdutý.

Jeden takový útok, a to přímo na hyeny jsme zažili i včera, kdy jedna samice skunka smrdutého vylhanými a marginálními pseudoargumenty zaútočila na nezávislost České televize. Vzala si na pomoc dokonce i ochranku, aby svému kabaretu, a nepochybně i sama sobě, dodala punc vážnosti a naléhavosti.

V Americe, kde je skunk hojně rozšířen, srážka s ním znamená totální likvidaci auta, neboť smrad, kterým vozidlo načichne je tak nechutný a nezničitelný, že vůz je nadále neprodejný, a to ani na součástky. Doufejme, že u nás po nepotřebných skuncích, kteří se dnes tváří jako užitečné hyeny, půjdou ty škody ještě napravit.

A snad časem zmizí i ten odporný puch.

Reklama