Reklama
 
Blog | Jiří Karásek

PROČ VADÍ VLASTNÍ VOLIČI?

Vzájemné poplácávání se po ramenou jak jsme dobří, a jak jsme ty volby zvládli, a že máme pohodlnou většinu ve Sněmovně je, zdá se, leitmotivem budoucích vládních koalic, a z nich především ODS.

Jednoznačně to dokazují jejich výstupy ve veřejném prostoru, na sociálních sítích především. A běda, když řeknete, nebo napíšete něco kritického! Okamžitě je vám vypálen cejch a jste z debaty vyřazeni, tedy zablokováni, bez ohledu na to, že i vy jinak projevujete radost nad volebním vítězstvím a přiznáte, že jste jednu z koalic volili. Obzvláště v tom vyniká paní zatím neministryně obrany Jana Černochová.

Někteří budoucí vládní činitelé se prostě jaksi nemohou srovnat s tím, že jejich voliči jsou zvyklí používat mozky k myšlení, o historické paměti nemluvě.

A co ta nám říká? Říká, že Miloš Zeman není hoden žádných ústupků, že rozumí jen síle a ráznému jednání. Cokoli jiného považuje za slabost. Ponížené podlézavé nošení dárků na ničím nepodloženou audienci u jeho muzejní vitríny je tudíž pro mnoho voličů koalic velkým zklamáním.

Hlavně se jim vybavují reminiscence na předchozí vládu, se kterou si pánko velkomožný z Pražského hradu dělal, co chtěl. Dosazoval si svoje ministry, odmítal jmenovat profesory, povyšovat generály, intrikoval a ještě se tím dobře bavil. Prostě samoděržaví nejhrubšího ruského střihu.

A budoucí vláda „Změny“? Ta se zatím chová tak, jako by se vším všudy převzala opratě ruské trojky pádící pod bičem cara Zemana směrem, který určí on.

Věřit, že Zeman dostojí jakémusi slibu o urychleném jmenování nové vlády, je více, než naivní. Kdyby to totiž chtěl udělat, odpustil by si tyto obstrukce a provedl to třeba už před týdnem. Ne, ten si bude ještě dlouho pohrávat s myšlenkou, že je tady neomezeným vládcem jako jeho kámoši na východě, a že si tudíž může dělat, co se mu zachce. Na co čeká? Až vyjdou lidé do ulic a dají mu najevo, že všechno je jinak?

Markéta Pekarová Adamová v obraně Jany Černochové na Twitteru píše, že alternativou k submisivnímu chování budoucí vlády je vyhlásit Zemanovi totální válku. Problém je ale v tom, že tu už dávno vyhlásil Zeman nám.

Voliči Spolu uvěřili, že změna kurzu je právě to, co má nová vláda přinést. A zatím? Stejná servilita, jakou tady čtyři roky předváděl Babiš a jeho nohsledi.

Projevení odporu k takovému chování Fialových nominantů vede k tomu, že vlastní, kriticky se vyjadřující voliči, jsou na sociálních sítích budoucí možná ministryní Černochovou nazýváni Twitter úderkou nebo dokonce dementy a jsou zablokováni, o novinářích nemluvě. Odkazy zde bohužel nemohu poskytnout, neboť i já jsem u paní Černochové v nemilosti a dostal jsem blok.

Je jasné, že ovládat pokorně bečící stádo, vzývající genialitu vůdců a jejich pochopů, je pohodlnější, než samostatně kriticky smýšlející voliči. Toho jsme si tu ale za poslední čtyři roky užili dost. Předváděli nám to v jednom šiku Babišovci v souznění s ČSSD.

Pokud by nastupující ministři chtěli stejný elektorát, pak jsou ve špatných stranách. Tohle se praktikuje v tak zvaných netradičních hnutích, která jsou obvykle ve vlastnictví různých hochštaplerů a politických podnikatelů. Tam se odpor nepřipouští. Doporučil bych tedy raději přeběhnout k Babišovi, Okamurovi, Šlachtovi, nebo do Trikolory. Je z čeho vybírat, škála je to, myslím, dost pestrá.

Jestli ale cílí na voliče s vlastní vůlí a touhou po demokracii, budou se muset hodně rychle naučit snášet slušnou kritiku a hlavně srozumitelně a věrohodně obhajovat svoje konání.

Blokováním vlastních voličů na sociálních sítích toho ovšem dosáhnou ztěžka. Zařadí se v příštích volbách tak akorát po bok ČSSD, tedy do pásma bezvýznamnosti.

Reklama