Reklama
 
Blog | Jiří Karásek

PROJEV STÁTNÍKA

K včerejšímu premiérově mimořádnému projevu se snad nevyjádřil už jen Kim Ir Sen… a já. Takže: Slyšeli jsme projev skutečného státníka, projev mimořádný, neboť takový, kromě novoročního, Petr Fiala ještě nepronesl. Nikoli však výjimečný, neboť mluvil jen o věcech všeobecně známých.

To, o čem mluvil, je ale mimořádně naléhavé, a proto měla vláda zřejmě zapotřebí právě nyní, a právě takto informovat občany o své práci. Co se ale na sociálních sítích rozjelo potom, bylo nevídané. Že kvičí ANO, dokonce i jakási ČSSD, je nepřekvapivé. Jak se ale rozjeli někteří novináři, to jsem snad ještě nezažil. Že prý to mělo být formou tiskové konference, nebylo to nic mimořádného, tak proč se premiér vyhýbá otázkám, a podobně. Tolik ješitnosti na jednom místě se hned tak nevidí.

Podle mého nám premiér sdělil, jaký je nejvážnější problém této země, a jak ho vláda chce řešit. A to je, stručně řečeno, bezpečnost. Jednak energetická, a v návaznosti na to i celková. Válka v celé Evropě je na spadnutí, Putin vydírá svět a je povinností vlády na to upozornit a něco proti tomu dělat, nikoliv zavírat oči.

Zaznělo i několik výkřiků o tom, že nezmínil korupční kauzu STAN. A proč by měl? Hrozící nedostatek energií a následné navazující problémy občanů je to, čím by se tato vláda měla zabývat a to Fialův projev obsahoval. Ostatní je na orgánech činných v trestním řízení.

Co ale zmínil dostatečně důrazně, byl podíl minulé Babišovy nevlády na tomto energetickém marastu, který po ní zůstal. Začalo to už krachem několika energetických šmejdů, jejichž „podnikání“ uvrhlo do energetické nouze miliony občanů a Babišova vláda, jmenovitě jakýsi Havlíček, ani nehnuli prstem, aby k tomu nedošlo. A dále: Přejít na téměř stoprocentní závislost na ruském plynu byl zločin, který by měl někdo kompetentní řádně vyšetřit.

Babiš i oba Havlíčkové kvičí, a to je známka, že se premiér trefil přesně. Rádi by, aby se nemluvilo o jejich agrofertizaci státu, a použijí všechny prostředky, aby vytáhli jakékoliv zástupné problémy, včetně těch nejnechutnějších. Špína, kterou kydají na novou vládu ze všech stran už teď, je všechno, jen ne konstruktivní opozice.

Dovolím si jednu nevyžádanou radu voličům ANO: Otevřete oči a vnímejte i něco jiného, než jen vašeho virtuálního spasitele. Hrozí nám válka, smrt a skutečná bída! Turistikou v karavanu a líbivými kecy se proti tomu bojovat nedá. Jen tvrdou prací na bohužel nepopulárních opatřeních i s tím rizikem, že příští volby pětikoalice už nevyhraje.

Babiš vede permanentní volební kampaň s jediným cílem: Nedostat se do vězení, a vy mu u toho nedůstojně sekundujete. Budoucnost této země je mu naprosto lhostejná, zajímá ho jen jeho vlastní prospěch. Vy ho budete zajímat jen do příštích voleb. Až to bouchne, on práskne do bot a už o něm neuslyšíme. Bylo by dobré, kdybyste to vy, i on pochopili co nejdříve. Ideálně ještě předtím, než to bouchne.

Dost by se této zemi ulevilo.

 

Reklama