Reklama
 
Blog | Jiří Karásek

ROUŠKY A PADÁKY

Určitě znáte příběh o nákupu vojenských padáků v době, kdy na ministerstvu obrany působil Miroslav Kalousek. Příběh o tom, jak byly nekvalitní a že při jejich použití zemřeli tři vojáci, rozšířený pomocí předvolebních billboardů jakési obskurní hospodské party, která to měla za recesi.

Že to byl nesmysl hlásaný s úmyslem poškodit M. Kalouska je mnohokrát dokázáno. Přesto se to už více než dvacet let dál šíří jako „zaručená“ informace veřejným prostorem hlavně mezi konzumenty řetězových e-mailů. Kalousek v té věci dokonce podal i žalobu na ochranu osobnosti.

Je třeba říct, že snahy o chycení Kalouska při činu byly a různé kauzy včetně této byly také prošetřovány. Miroslav Kalousek ovšem nikdy nebyl za své působení na MO nejen obžalován, ale ani obviněn. Argument, že je to proto, že „v tom umí chodit“ je zcestný. Andrej Babiš, kromě toho, že v tom umí chodit daleko lépe, má k dispozici armádu právníků, a přesto se stále nevyvinil z kauzy Čapího hnízda. Ono to tedy asi nebude tím, zda v tom někdo umí, či neumí chodit. Bude to zřejmě trochu jinak.

Tak tedy Babiš: Založil „protikorupční hnutí“ ANO 2011 proto, aby se protlačil do politiky, protože už ho nebavilo živit prostředníky při prosazování svých špinavých byznys plánů. Tomu se mimochodem říká korupce. Jeho „podnikatelské“ praktiky barvitě líčí Jaroslav Kmenta v knize Boss Babiš.

Protikorupční boj v jeho vládním angažmá je tedy, obrazně řečeno, bojem Babiše proti Babišovi. Myslel si, že když bude mít z titulu vládní funkce všechno tak říkajíc pod palcem, ušetří miliony, kterými korumpoval státní úředníky.

A co se z toho vyklubalo? Třeba brněnská korupční ANO chobotnice pod vedením místostarosty radnice za ANO Jiřího Švachuly a za účasti Jiřího Faltýnka, syna Babišovy pravé ruky a místopředsedy onoho „protikorupčního“ spolku. Neskutečně arogantního, nafoukaného a tím kromobyčejně nebezpečného mafiána, zatím ještě pod Babišovou ochranou. Faltýnek st. osobně má rovněž zatím nevyjasněnou úlohu v kauze „elektronické dálniční známky“ a Švachula je mimochodem stále ještě ve vazbě.

Shrnuto a podtrženo: Svoji korupci snad Babiš dokázal omezit tím, že si „malé domů“ ve formě dotací a státních zakázek pro ne/své firmy přihrává jako člen vlády sám a nepotřebuje k tomu žádné zprostředkovatele, jen ustrašené úředníčky, třesoucí se o svou vyhřátou sesli. Kolem něj ale, zdá se, toto Palermo 90. let, jak se sám rád vyjadřuje, přerostlo ve slušný byznys pro kamarádíčky.

O tom, jak vypadá „boj proti korupci“ v podání Agrofertí mafie, jsme se mohli přesvědčit dnes, kdy se Babiš pokusil v Parlamentu prosadit schválení zákona, který by vládě umožnil nakupovat bez výběrových řízení od firem, jejichž solventnost a vlastnickou strukturu by si ani nemusela ověřovat. Bylo to natolik okaté, že Babiš nakonec v poslení chvíli návrh z jednání Sněmovny stáhl.

Korupční vrata se slavobránou CHCEŠ STÁTNÍ KONTRAKT? ZAPLAŤ! tedy ještě zůstanou naštěstí zavřená. Nemluvě o neskutečných možnostech pro různé „bílé koně“. Co myslíte, kolik hlav takových bílých koní už teď čítají stáje Agrofertu? No, ještě chvíli si budou muset na startovní výstřel počkat. On to Andrej nevzdá a určitě to zase někdy zkusí znovu. K smrti nerad totiž prohrává!

A jak to vše souvisí s „Kalouskovými“ padáky? Jednoduše. Do médií prosákla informace o tom, že v rámci krizových opatření, kromě podezřelých (zcela určitě nikoliv korupčních) a předražených nákupů ochranných prostředků ministerstvem zdravotnictví, vedeným ANO, byly k některým dodávány falešné certifikáty kvality.

Účinnost těchto prostředků je tedy s velkou pravděpodobností problematická a v konečném důsledku mohly způsobit nakažení zdravotníků čínskou chřipkou, ne-li jejich smrt. Pokud se to prokáže, pak ne Miroslav Kalousek, ale Andrej Babiš bude mít na svědomí životy lidí, kteří notabene pomáhali jiným přežít.

Nikdy nezapomeneme, Andreji.

Reklama