Reklama
 
Blog | Jiří Karásek

ROZJETÝ VLAK

Mám poměrně bujnou fantazii, a tak jsem jí dnes nechal volný průchod.

Vidím vlak, který jede z kopce. Říkejme mu třeba Čínský mor nebo COVID19, na tom nezáleží. V něm sedí lidé, a tím, že jsou uvnitř (jsou očkovaní) se chrání proti tomu, aby je ten vlak přejel. Navíc mají přístup k záchranným brzdám, kdyby se souprava rozjela moc rychle.

A pak je tu druhá skupina lidí, kteří se, zapření rukama o lokomotivu, snaží pohyb vlaku zastavit, nejlépe však vyvrátit z kolejí. Nazvěme je třeba brzdaři.

Čínský mor však i přes jejich snahu nabírá na rychlosti. Brzdaři nejsou venku chráněni a tím, že se motají v kolejišti, riskují, že je vlak rozjezdí.

A taky, že jo! Každou chvíli někdo pod koly té řítící se mašiny zemře a je těch mrtvých brzdařů stále více a více. Mnohým z nich se ale postupně rozsvěcuje v hlavách nad marností jejich počínání a v tichosti se vytratí, nechají se očkovat, a tím nastoupí do vagónu.

Férově přiznejme, že i z jedoucí soupravy občas nějaký cestující vypadne a zraní se, a možná i někdo zemře. Jedná se ale opravdu jen o ty neopatrné, kteří se hodně vyklánějí z oken a nedbají bezpečnostních nařízení.

A tak si kladu otázky:

– Kdo má větší šanci na přežití? Brzdaři nebo ti chránění, sedící disciplinovaně v soupravě?

– Lze rozjetý vlak zastavit holýma rukama?

– Mohou za smrt těch venku, co se o to pokoušejí, ti, co sedí uvnitř?

Odpovědi nechť si každý hledá sám. Já už jsem nastoupil a klidně si budu dokupovat i další jízdenky k prodloužení jízdy.

 

Reklama