Reklama
 
Blog | Jiří Karásek

SÁZKA NA ŠPATNÉHO KONĚ

Dnes se konala slavná Velká pardubická a sázkaři se různě úspěšně předháněli v tipech na vítěze. Politické strany a hnutí České republiky, obrazně řečeno, doběhly svůj dostih už v sobotu devátého října vyhlášením výsledků voleb do Poslanecké Sněmovny.

Obecným trendem tohoto dostihu byl jev, který by se dal charakterizovat jako sázka na špatného koně. Podívejme se na jednotlivé závodníky.

Hnutí ANO zhruba dva měsíce před volbami přidalo ke své obvyklé rétorice sebechvály a adorace svého majitele jako spasitele světa, zdrcující kritiku Pirátské strany a jejího lídra Ivana Bartoše. Kdě je Bartoš? znělo z úst Andreje Babiše v nejedné televizní debatě. Kůň ANO bez svého protivníka prostě odmítal závodit.

Prodavači nablýskané cetky s nápisem ANO a šidítka s falešným pozlátkem, Babiše, si Piráty jednoznačně vytipovali, jako svého největšího soupeře a plně zaměřili svoje hnojomety na tento cíl. Ponechme zatím stranou, že se jim to v konečném důsledku podařilo, k vítězství to ale bylo zjevně málo. Zapomněli, že závod běží ještě další kůň ze stejné stáje, pro ně jakýsi Náhradník, kterého téměř ignorovali. Jenže, likvidací domnělého favorita pomohli tomuto outsiderovi k drtivému vítězství.

Když jsme u Pirátů, jejich nesprávný tip spočíval v tom, že vsadili sami na sebe jako vítěze už zhruba v polovině závodu, přestože už sami museli vidět, že jejich koni dochází dech. Budiž na jejich omluvu řečeno, že s tolika falešnými překážkami navíc, které jim v průběhu závodu připravil Babiš, nemohli počítat. A ostatní?

ČSSD nasadila do závodu těžkopádnou kobylu spolu s mladým nevycválaným hřebečkem, který byl navíc jako problémový vyřazen už ze dvou stájí. Tato dvojice byla spíše klaunskou vsuvkou pro pobavení diváků než závodníky. O jejich mdlém a nevýrazném favoritovi škoda mluvit. Takto se klíčový závod opravdu nevyhrává.

Ani kůň SPD nebyl v úplně nejlepší formě, přestože už startoval s tím, že jeho hlavním úkolem není zvítězit, ale doběhnout tak, aby si jeho majitel mohl za dobré umístění postavit novou vilu, případně koupit jedno nebo několik nových aut. Nakonec doběhl v porovnání s minulým dostihem s mírnou ztrátou, ale majitel je spokojen, peníze budou.

Angažmá koně KSČM vypadalo spíš jako odvoz chcípající kobyly na nucenou porážku. To netřeba více komentovat.

Úplně nejhorším sázkařem ale byl v tomto dostihu Lubomír Volný. Jeho tip, že se za ním vrhne dav odpůrců očkování, zvláště, když se dal do spolku s věčně neúspěšnou kandidátkou kamkoli, Bobošíkovou, byl zkrátka úplně mimo mísu. Nedosáhli ani na účastnický poplatek.

Stejně tak sdružení Trikolory s dalšími extrémistickými stranami naprosto chybně vyhodnotilo naladění obyvatel a cílová páska jim zůstala hodně vzdálená.

Kdo tedy tipoval správně? Každopádně to byly tři strany sdružené v koalici SPOLU. Tip na Petra Fialu jednoznačně vyšel, přestože na začátku dostihu to příliš slavně nevypadalo. Tento kůň se v průběhu závodu ale vyprofiloval ve skutečného favorita.

A pak je tady hvězdné umístění hnutí STAN. To je kůň, který vyhrál tak nějak náhodou. Pomohly mu k tomu dvě skutečnosti. Jednak, jak už bylo řečeno, Babiš totálně vykostil partnera z jejich stáje, Piráty, tím, že na ně nakydal tolik hnoje, že se z něho budou vyhrabávat ještě hodně dlouho. A tak voliči pomocí kroužků preferovali toho druhého v řadě, což STAN vyneslo k výsledku, kterého by jako samostatný závodník nikdy nedosáhl.

Ve vítězných stájích se momentálně mohutně slaví. Čím dříve se ale vrátí nohama na zem a uvědomí si, že je čeká množství dalších, možná kratších ale o mnoho obtížnějších dostihů, tím lépe.

Reklama