Reklama
 
Blog | Jiří Karásek

ŠKOLENÍ Z DOJMOLOGIE

Maminka, pan farář a šéfredaktor mají prý vždycky pravdu. No jo, co ale zástupce šéfredaktora?

Po přečtení komentáře Marka Švehly jsem nabyl dojmu, že i zástupce si občas kousek té šéfredaktorské pravdy potřebuje uždibnout, třeba by ji tak úplně neměl.

Ano, nabyl jsem dojmu. Stejně jako Marek Švehla ve zmíněném článku, který se dojmy, předpoklady a podezřeními jen hemží. Měl to být komentář, ale je to spíš cvičení z dojmologie. Pan Švehla ochotně naskočil na vlnu okopávání kotníků „odcházejícího“ Miroslava Kalouska a pojal to vskutku bravurně.

Tak za prvé: Miroslav Kalousek, pokud vím, nemluví o odcházení z politiky a na nic si nehraje. Pouze se zmínil, že nebude kandidovat do sněmovny v parlamentních volbách 2021, což ale neznamená, že by nemohl kandidovat jindy, nebo jinam. Ponechme stranou, že jako obratný rétor proti neobratným nemehlům z vlády bude hodně chybět.

A za druhé: Vzhledem k tomu, jaký je to politický profesionál, by si těžko dovolil jen tak z plezíru ohlásit pouze své vlastní rozhodnutí, že bude vyjednavačem při pokusu o společný postup pravice. TOP 09 se proti tomu, pokud vím, neohradila. Pomiňme jeho šance na úspěch, zatím se jednalo o pouhé sdělení této možnosti.

Dále se dovídáme, že Kalousek „budí podezření, že trpí pocitem nenahraditelnosti…“. To je docela chucpe v kontextu se sdělením o pár odstavců výše, že totiž má „zjevný talent a nedostižné zkušenosti…“. Osobně bych s těmito vlastnostmi asi také trpěl podobným pocitem.

To, že je nepopulární „za liniemi TOP 09“, je otázka na delší diskusi. Prostě byl někým vybrán za fackovacího panáka a už mu to zůstalo i s tím, že ty facky umí bravurně opětovat. To se prostě za ty roky naučíte.

Naprosto nelogicky pak působí odstavec, kde se píše, že ke spojování pravice nejsou potřeba lidé, kteří „všechny znají“. Kdo jiný je vhodnější k vyjednávání, než člověk s rozsáhlými, mnohá léta budovanými kontakty?

Výraz „dobrovolnický vyjednavač“ je už kopanec o patro výše, než jsou kotníky. Autor naznačuje, že by snad Miroslav Kalousek vyjednával bez mandátu své strany. Vzhledem k tomu, že se zatím jedná jen o ideu, bylo by rozumnější raději vyčkat věcí příštích, než vycházet z vlastních dojmů a vynášet takto ukvapené soudy.

Následuje nevyžádaná rada a doporučení k odchodu Kalouska z politiky úplně, spolu s předjímáním toho, zda je, či není důležité, co si myslí vedení TOP 09. To je už dlouho vlhký sen všech jeho odpůrců. Prostě, přání otcem myšlenky.

Souhlasím ale s tím, že cokoli Miroslav Kalousek pronese, působí jako granát vhozený mezi bečící ovce jeho oponentů a zanechává to v krajině hluboké stopy. V tom je ovšem jeho síla a zároveň i důvod, proč zřejmě neuposlechne doporučení pana Švehly a z politiky neodejde.

Zda to věci spojení současné opozice prospěje, či nikoliv, bych si opravdu netroufal předjímat.

Nejsem totiž zástupcem šéfredaktora.

Reklama