Reklama
 
Blog | Jiří Karásek

SOUVISLOSTI

V úterý 4. února vysílala Česká televize na druhém programu pátý díl dokumentárního cyklu BBC „Tajemství nacistů – Džihád“. Jelikož jsem se dříve o historii moc nezajímal, viděl a slyšel jsem informace, které pro mě byly doslova šokující. Zasloužilo by si to odkaz, ale bohužel se tento film v archivu ČT nenachází.

V podstatě se jednalo o to, že vliv německého nacismu je i dnes větší, než bychom si připouštěli. Hitlerův „trumf“ ke zvrácení porážky formou partyzánské, dnes bychom řekli hybridní války, Otto Skorzeny, se po útěku z amerického vězení „zjevil“ na Blízkém Východě, kde školil v teroristických metodách budoucí atentátníky. Jeho rukopis se objevuje u všech velkých poválečných teroristických útoků až do dnešních dnů. Jeho žákem byl třeba i pozdější egyptský prezident Násir a další pohlaváři arabských zemí. Je zarážející, že ač v samotném Německu proběhla přísná denacifikace státní správy, vysocí nacističtí exponenti se volně pohybovali po světě.

STŘIH

Jsem si vědom, že následující srovnání nemusí být všem tak úplně po chuti, ale neporovnávám činy, nýbrž následky dvou totalit.

Jde o to, v jaké situaci se nachází naše republika v současné době. Premiérem je agent komunistické Státní tajné bezpečnosti, obklopený spoustou podobných existencí. Nejaktivnějšími privatizátory v devadesátých letech byli často komunističtí pohlaváři zkrátka proto, že měli ty správné konexe a informace. Takový bývalý tankista Zbytek má například nemalý vliv i na současného prezidenta. No, a za ministryni spravedlnosti jsme více než rok měli i spolupracovnici justičního vraha v taláru, komunistického žalobce Urválka, Helenu Válkovou.

V poslední době vyplaval na povrch korupčního bahna kolem bývalého ministra Kremlíka právník Martin Janoušek, nazývaný Štrougy, takto vnuk komunistického premiéra Štrougala, jehož největší zálibou je lobbing. Prvotní kontakty nepochybně dodal děda. Vliv bývalého totalitního režimu je až tak velký, že advokátní kancelář, které je Janoušek, syn elitního komunistického novináře, spoluvlastníkem, vyjednává například podmínky dostavby jaderné elektrárny Dukovany.

Tak, jako se s koncem války nepodařilo vymýtit vliv nacistů a připomínají se nám teroristickými útoky dodnes, tak se s koncem komunistické totality u nás nepodařilo eliminovat vliv komunistů. Druhá světová válka skončila před 75 lety a její dědictví pociťuje svět i v současnosti. Jak dlouho to asi bude trvat u nás, když od pádu komunismu uplynulo teprve třicet let a navíc jsme, obrazně řečeno, nad touto temnou dobou našich dějin jen mávli rukou?

Nechci být špatným prorokem, ale tato minulost nás jednoho krásného dne dožene. Mimochodem, zaregistrovali jste, že KSČM se už zase chystá navrhnout zrušení lustračního zákona? Však ono to jednou musí vyjít!

Asi se toho nedožiju, ale chtěl bych někdy vidět film s názvem „Tajemství komunistů – Sametová revoluce“.

 

Reklama