Reklama
 
Blog | Jiří Karásek

STOKA, RAFAJ A TI OSTATNÍ

O „protikorupčnosti“ Babišovy politické divize Agrofertu s názvem ANO 2011 jsem si nikdy nedělal iluze. S postupujícím časem se mu ale byznys plán “ Privatizace České republiky a její začlenění do holdingu“ začíná pomalu hroutit. Například brněnská Stoka je zjevně příliš tuhý knedlík, který mu zaskočil v krku.

Zprvu to šlo poměrně hladce. Faltýnek, ten mouřenín pro špinavou práci, dělal, co Andrejovi na očích viděl. Tu se setkal s někým od byznysu, tu zase špitl do ouška nějakou radu úředníkovi na patřičné funkci.

Ostatní tleskali, a ti, co tleskat nechtěli, byli odejiti, či jinak neutralizováni. Příznačné je, že se o tom, že už nechtějí dělat svoji práci, dověděli vždy nejprve z podnikových novin Mafrofertu a teprve pak se poroučeli.

Najednou se ale něco zadrhlo. Provalila se nejspíš megakorupce v Brně (Zdravíme pana Švachulu na letní byt na Pankráci, či kde je) a ouvej! Figuruje tam i Faltýnek a jeho syn.

Jarda se, pravda, ale angažoval už i v jiných podivných kauzách. Třeba taková schůzka se šéfem antimonopolního úřadu Petrem Rafajem, ze kterého si tento udělal rodinný podnik.

Setkání ve Voroněži, tedy pardon, v Brněnském hotelu Voroněž, v době, kdy se jednalo o mýtném a zájmech firmy Kapsch, a ke kterému si Faltýnek sám udělil mandát, to už je dnes česká politická legenda. Ovšem, když se to provalilo, Babišovi to určitě přidalo nejednu vrásku na čele.

Faltýnek možná vyklouzl, Rafaj se v tom ale veze dodnes. A stranický tisk, ale i jiná média najednou píší o tom, že Rafaj už tuto funkci vlastně nechce zastávat. Jenže, ouha! On je to relikt vstřícné spolupráce ČSSD a ODS z dob budování a rozkvětu opozičního tunelu. V té době byl politicky aktivní.

A máme problém! Bývalý socan není našinec a ANO páky tu až tak nefungují. Lumpárny se sice děly napříč politickým bahnem, ale tento pohrobek tradiční korupce by nám tu naši, netradiční, mohl narušit. Je to prostě velmi citlivý neuralgický bod. Jenže, co teď?

Tak nejprve uklidíme Faltýnka… Všimli jste si, jak se po Jardovi slehla země? Doufám, že jen ta mediální. No, a co s tím Rafajem? Policie toho má asi tolik, že na místě, kde se rozhoduje o miliardových tendrech, je už neudržitelný. Navrhneme Zemanovi jeho odvolání. Jenže!

Nejspíš svojí flexibilitou se tento zdatný intrikán okresního formátu z Frýdku-Místku, zalíbil pyžámkovému obyvateli Lánského zámku… Pardon, ten už je mimo hru… Tak tedy Nejedlému s Mynářem a Tvrdíkovi. To je ovšem ochrana rozměrů Velké čínské zdi.

Člověk si asi nemá klást otázky, které ho navádějí k jasným odpovědím, ale přesto: Qui bono, Rafaj? A tak, když se v médiích objevila informace, že Dukovany se dostavovat budou, vybavil jsem si, jak Zeman avizoval už dříve, že Rafaje neodvolá, pokud nebude obviněn. A bylo jasno.

Má to svou logiku. Kdyby nebyl za Zdí a policie by ho jako bezprizorního obvinila, mohl by začít mluvit. A tak velké koberce, pod které by se to dalo zamést, nemají ani na Hradě. A podle toho, v jakých řádech se budou pohybovat částky při dostavbě jaderné elektrárny, se budou tendry kolem mýta jevit jako kapesné.

Pravdou ovšem také je, že Rafajův mandát bude za rok končit, takže ty současné tanečky kolem jeho odvolání vypadají spíše jako vypouštění Agrofertích kontrolních balónků, koho by tam po něm Zeman asi chtěl mít.

A nakonec ještě jedna důležitá věc. Kdyby ho zavřeli, tak by Rafajova dcera nemohla mít opulentní svatbu za dva miliony, které jí její spořivý otec ze svého úřednického platu fikaně poschovával v obálkách za skříně v obýváku.

A kde si svoje těžce vydělané a uspořené miliony schováváte vy?

Rath je měl dokonce i pod podlahou.

 

Reklama