Reklama
 
Blog | Jiří Karásek

VÁŽENÍ HEJTMANI,

jsem v šoku a teprve teď se začínám opravdu bát. Nikoli toho že Babišovi nebyl prodloužen nouzový stav. (Rozuměj: Bianko šek na beztrestné přerozdělování mých daní pro něho a jeho kamarádíčky pod rouškou pandemie). Jsem v šoku z vašich nářků, jaký že to teď nastane chaos, anarchie a katastrofa. Copak už může být větší chaos, než to, co tady už rok předvádějí Babišové, Vojtěchové, Prymulové, Hamáčci a Blatní?

Začínám z toho vašeho fňukání stále více nabývat dojem, že jste se na své posty drali jen pro ty prebendy, které z nich plynou. Vy máte jako špičkoví manažeři takovou situaci zvládat s ledovým klidem. Můžete prokázat, že jste skuteční lídři, hodni tak vysokých funkcí, může se projevit váš organizační talent, vaše rozhodnost a znalost terénu.

Vyzýváte vládu, aby obnovila nouzový stav, škemráte o pomoc. To, že Babiš není z podstaty své podstaty schopen se s nikým dohodnout, ustoupit a splnit pár drobných požadavků opozice a vyjít z takové situace jako vítěz, to už tady ví každé malé dítě.

Troufnu si předpovědět, že ukončením nouzového stavu se nestane nic převratného. Nastane přesně ta situace, která tu měla být už vloni. Opatření měla přijímat zastupitelstva dle konkrétní nákazové situace v kraji a stát měl sloužit jako servisní organizace a hasič větších lokálních problémů.

Babišova neschopnost a nefunkčnost centrálního řízení se projevila nesčetněkrát. Naposledy kolabujícím, naprosto zbytečným registračním systémem, kdy jedině řádná porce pálenky vám zajistí, že při jeho používání nepřijdete o rozum.

Co se to vlastně včera ve Sněmovně stalo? Poslanci, jak známo, jsou zástupci občanů, svých voličů, a ti řekli Babišově neumětelství DOST! Takže žádná kampaň, žádná proradná opozice, to občané konečně řekli, že už toho mají plné zuby.

Že už nechtějí rádoby líbivé fotečky klimakterického diblíka na Instagramu, že už jim samochvála v Čaulidi páchne tak, že se od nás před tím smradem izolují i okolní státy, že už se nechtějí koukat na servilní ksi… obličeje u čínského letadla s nepoužitelným zdravotnickým materiálem.

Nechtějí ani shrbené Blekoty ve funkcích klíčových ministrů, jejichž rozhodnutí Nejvyšší Chaot za dvě hodiny zruší, protože Mára Prchal zachytil negativní reakce voličů na Facebooku. Lidé chtějí už konečně slyšet jasné ano-ano, ne-ne. A to je teď úkolem vás, hejtmanů. Pokud svými nářky říkáte, že všechno, čeho jste manažersky schopni, je ještě větší chaos, pak nemáte na svých místech co dělat a přenechejte funkce schopnějším.

Jistě, situace je složitější, pomoc státu budete potřebovat a po vystoupeních Babiše a Hamáčka ve Sněmovně to skoro vypadalo tak, že v tom skutečně zůstanete sami. Kdybyste ale měli tuto zkušenost už od loňského roku, mohlo by vám to dnes být jedno.

Takto to vypadá, že dělení na My (rozuměj Nedotknutelní vládci Všehomíra) a Vy (kraje) bude vláda tvrdě aplikovat a nechá vás v tom plavat. A hle! Dnes už se rýsují jednání, jak by se to dalo zvládnout i bez nouzového stavu a většina opatření i tak zřejmě může zůstat v platnosti. Naplnily se Babišovy hororové sny, při kterých ho polévá studený pot (pokud tedy občas spí), že zmizí z obrazovek a že následné vaše kroky ukáží, že to jde i bez něho. Osobně jsem přesvědčen, že to tak bude a bezmála 18 tisíc mrtvých k dnešnímu dni mi dává zapravdu.

Věřím, že dojde na naplnění jednoho starého vtipu o tom, jak neschopný kosmonaut, říkejme mu třeba Babiš, letěl na Měsíc s opicí a oba dostali na cestu zapečetěné obálky. Opice na ní měla napsáno: „Otevřít 30 minut po odletu!“ a Babiš: „Otevřít 60 minut po odletu!“. Nastal den odletu a ve stanovený čas raketa úspěšně odstartovala. Po půl hodině otevřela opice obálku a v ní stálo: „Zmáčkni tlačítka A5 a F9 na třetím ovládacím panelu v sektoru 2, zapni chlazení na třetí motor a proveď navigaci lodi podle palubního počítače!“ Opice šla a provedla všechny úkoly. Po dalších třiceti minutách otevřel obálku Babiš a v ní stálo: „Nakrm opici, ale proboha, jen na nic nesahej!“

Nechci vás samozřejmě přirovnávat k opicím, právě naopak. Říkám že tak, jak to tu vedl poslední rok Babiš, tak by to zvládla i cvičená opice. A on by měl i problém ji nakrmit. Měl by proto od vás dostat lekci skutečného manažerského řízení, k čemuž vám držíme palce.

A ty, Babiši, proboha už na nic nesahej.

Reklama